Followers

#4

Posting arini, aku nak cakap pasal ditinggalkan pasangan.


Jangan musnakan diri sendiri..

Ditinggalkan kekasih is not the end of the world! Kenapa nak musnahkan hidup atau masa depan utk org yg tak tentu lagi jadi suami isteri kita ? Sedangkan yg dah kahwin lagi kan bercerai, inikan pula bagi yang tak ada ikatan apa-apa melainkan janji manis and taat setia. Gunakan rasa sedih dan marah tu jadi pemangkin utk korg berusaha lebih kuat utk jadi manusia yg lebih baik dan lebih hebat di masa akan dtg kann. Cakap pada diri kita " Fine, kau tinggalkan aku skrang..satu hari nnti, kau akan menyesal!" Take charge..jgn bg peluang utk org lain dtg dlm hidup kita dan kucar-kacirkan hidup kita. Kita decide hidup kita sendiri. So , kalau org tu tak sayang kita lagi, jgn risau..  God loves you and he knows that you would be better off without that person.. 

Saya
 tak dapat lupakan dia sebab saya sayang dia sangat-sangat!
Okay kau sayang daa sangat-sangat... tapi ada ke dia sayang kau? Kenapa nak sayang org yg tak sayangkan kita ?  Kenapa nak buang masa pada org yg tak tahu hargai kita ? Lebih baik cari org yg sayangkan kita kan. Kuatkan semangat dan kata pada diri "Okay, kau tinggalkan aku, takpe akan ade orang lain yg akan sayangkan aku". Tell yourself this over and over and over !!

Saye sedih sangat sampai tak boleh buat apa-apa. hopeless
Normal la utk rase sedih bila ditinggalkan pasangan, aku juga pernah rasa. Ada yg sedih gila gaban, ada pulak yg sedih tahap nak bunuh diri. Masa ni kalau nak menangis pun, nangis la sepuas-puasnya. Kalau nak bad mood taknak buat apa-apa cuma nak tengok je ikan emas dlm aquarium tu berenang-renang sampai ikan emas tu jadi rimas pun tengok la. Kalau nak makan ice-cream berpeti-peti utk hilangkan sedih pun, makan laa. Kita manusia biasa yg ada perasaan, so kalau rasa sedih... let it be. It is okey to feel sad, but don't linger on that feeling far too long key !

Macam mana ni.. Sedih takhilang jugakhttp://matcuoi.com
Jgn malu nak mintak nasihat atau sokongan dari kawan-kawan sekeliling atau BFF. Jgn merana seorang diri. Kalau malu, cari yg professional yg boleh dipercayai seperti parents kita. Yang penting, luahkan apa yg terkitab di hati. jangan pendam dan buat-buat konon semuanya ok padahal tak sama sekali..


Mungkin ada yg akan berckp "alaa cakap senang la, nak buat belom tentu lagi bole". Ni aku ckp ats pengalaman aku. Masa aku belajar dulu , seminggu sebelum exam aku sendiri pernah putus cinta. Memang frust la kate ko. but I told myself... I will grief later coz I have a battle to win (exam la).  Alhamdullillah, out of 8 subjects, aku score six As and selebihnya B. Sampai sekarang kalau aku tengok exam transcript, aku teringat masa sedih gila gaban tu, dan bersyukur gila sbb aku buat pilihan yg betul. aku pilih masa depan sbb aku tahu, kalau aku fail pun, bukannya boyfriend aku akan dtg balik pada aku. dia bahagia dengan orang lain kenapa kita nak hancurkan hidup kita sendiri? Alhamdullillah,  kalau aku boleh buat, korg pun boleh jugak kan ?

4 comments:

ashmeyr0l said...

aihh,trasa i aw,, hahaha
actually,sblm i trlbeyh pasan,,t0k sape 2?? Hehe

chicken little aww ♥ said...

utk sume org yg bace posting i kali ni . so , u da ade smangat belom ?

ashmeyr0l said...

urmm,siapa yg km0u mks0d kn myr0l 2??? Hehe
urmm,ngat bwu nk dpt smgat btw dtg lg satu dugaan,, hmm,.
Xtawu lah nk ckp,, haha

chicken little aww ♥ said...

u la ! bnyk lgii dea soal . what ? ade lagi ke ? besbsr k :) chill